Povești cu oameni mici

Unii oameni pe care-i cunoști ți se par comuni. Ca femeia asta, undeva între două asumări, între puștoaică-rebelă și femeie-mamă, cu breton de punkăriță și mofturi de soție.

Da, sigur, îți trebuie să stai de vorbă cu ea, e mai bine decât să nu. Te sâcâie felul ei aproape nonșalant, cu momente bruște de altruism. Fără să știi de unde s-o apuci – vorba vine – de unde să începi o conversație și când e cazul să îi dai de înțeles că te simți subiect de glumă.

Într-o zi, între două tacâmuri și după aproape doi ani de când vă ghiciți reacții, o auzi argumentând cuiva de lângă ea, firesc, despre diferențele dintre problemele comune de sănătate pe continent. Și uiți de conversația ta și de tortul din farfurie. Încep să se adune indicii.

E asistentă și se întoarce, după ture interminabile și, uneori, oribile, acasă la al ei, pe care-l simți acum mult mai mic decât o vezi pe ea. Și la năzbâtioasa de copilă, adoptată târziu, pe care o iubește cu mult curaj.

Și-acum o vezi erou. Că vine și râde și face glume, cu un ochi pe zurlia care mai trimite ceva mesaje pe whatsapp. Că ar vrea doar să stea, a doua zi după o tură lungă, dar ajută la pus masa și la adus pâine. Că se strâmbă distrată la glumele celui pe care îl iubește. Fără să se laude cu ce știe și cât de important e ceea ce face. Fără să dea mândria pe dinafară, deși are tot dreptul să fie mândră.

Și înțelegi mirarea din voce, când a crezut că-ți va cunoaște familia, deși nu s-a întâmplat. Și tu îi ești mister. Și ea pândește indicii să-i confirme intuițiile, așa cum constatarea ei geo-culturală te-a atras pe tine în a o vedea cu adevărat.

Zâmbești către ea, fără să te fi văzut. Bucuria că ai înțeles și curiozitatea de a mai descoperi te fac să aștepți următoarea masă împreună.

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.