Învierea celor care nu învie (I)

În fiecare an, a doua zi după Paști.

Întâi am crezut că oamenii care-mi povestesc râd de mine. Gazda îmi povestea cu prea mare dezinvoltură o istorisire care mie mi s-a părut absurdă. Puteam înțelege tradiții diferite, nume diferite pentru aceleași obiecte, gusturi care nu seamănă cu ce știam eu, dar asta era prea mult.

Totul a pornit de la o glumă. Am ajuns la pensiunea asta dintr-un capăt de oraș cu întârziere de trei ore – evident că Mathias s-a încurcat pe traseu, cu harta în poalele mele, copilot, și cu GPS-ul aproape rugându-se: „peste 50 de metri, virați stânga”. Igor era prea obosit ca să mai comenteze, iar Katia se certa prin mesaje cu niște colegi de facultate. Dar am ajuns. Și mi-e bine, deși am ieșit din arcul carpatic și simt că am ajuns deja în Balcani. La vreo trei porți de curtea în care stăm, înfrigurați, se aude ceva muzică orientală, iar mai jos, pe stradă, niște bărbați cu mustață au pus de-o horă. E sâmbătă și în curte miroase a mâncare de sărbători. Ne-am așezat în șezlonguri, în iarbă, cu ochii la norii care fug.

– Aveți candele sau îi spun lui Dinu să cumpere și pentru voi? ne întreabă doamna casei.

Mathias se ridică pe jumătate, vrea să zică ceva, apoi se lasă iar pe spate. Eu și Katia ne amuzăm. Fac câțiva pași până la ușa camerei mele, unde am abandonat rucsacul, și caut lumânările. Nu dau de ele, așa că îi fac semn Katiei, care mă invită cu un gest să caut și în bagajul ei. Nimic. Mă întorc la șezlonguri și ridic din umeri.

– Igor? Nu-s la tine?

Blondul ridică ochelarii de soare pe frunte, se uită la noi cu ochii mijiți și sare din scaunul lui.

– Ah! Diseară e Învierea?

Ne apucă pe toți râsul. Nenea Dinu, care stătea în pragul bucătăriei, așteptând instrucțiuni de la doamna lui, ne aude și se apropie, mustăcind.

– Da, fiule, azi e. Da′ dacă vrei, poți merge mâine. Să-i ții companie lu′ tanti Anuța.

Igor bombăne și se ridică ostenit. Trece pe lângă nenea Dinu și intră în camera lui. Curtea asta are formă de U. Când intri pe poartă, ai în față bucătăria și sala de mese, amândouă cu ferestre în loc de pereți. În stânga și dreapta sunt, din loc în loc, scărițe cu trei sau patru trepte care duc la uși de lemn numerotate. Eu și Katia avem camera 4, în stânga, aproape de bucătărie, iar Igor și Mathias stau în camera 8, pe dreapta, cea care are fereastră spre stradă. Îl urmăresc cu privirea până urcă treptele, patru la ei, apoi îmi dau seama că procesam, de fapt, ceea ce ne spusese gazda.

– Cine-i tanti Anuța? întreb, exact când Igor iese chiuind din cameră, ironic, cu păhărelele roșii deasupra capului.

Doamna Carmen oftează. Închide ușa bucătăriei în urma ei și se așază pe un scaun mic, de lemn, le picioarele noastre. Nenea Dinu îi răspunde ceva lui Igor, părând că ignoră întrebarea mea. Doamna îi face semn să se așeze, bătând cu mâna pe scăunelul de lângă ea.

– Tanti Anuța? se miră el, de parcă noi suntem aici de când ne-am născut și ar trebui să cunoaștem, probabil, toți nepoții și toate intrigile care se leagă de această Anuța.

Ridic din umeri și începe să râdă copios, cu o poftă pe care nu o intuiam într-un om ca el, mic de statură și calm, cu riduri paralele pe frunte și ochi albaștri, spălăciți, în pantalonii lui de stofă groasă, murdari de timp și arși de sub genunchi în jos și cu bluza tricotată, colorată și uzată, în care probabil îi e cald.

– Hai cu mine, fetiță. O să ți-o arăt.

Mă ridic și îl urmez pe nenea afară din curte, apoi spre dreapta, pe strada neasfaltată, bătătorită, cu urme de muncă pe ea.

 

____Va urma___

O părere la “Învierea celor care nu învie (I)

  1. Pingback: Învierea celor care nu învie (II) | Andra Pavel

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.