Teoria înghețatei

Azi mi-am cumpărat din mall o înghețată. Înghețată pe care (total necivilizat, știu) am mâncat-o prin mall și prin parcare, până la stația de autobuz. Ghiciți cam câți oameni m-au privit ciudat? Mulți!

Teoria înghețatei e un concept inventat și, probabil, curând uitat dar care, la un moment dat, va face parte dintr-o lucrare de seminar. Dacă era vară, dacă eram încă în gelaterie, dacă nu era noapte sau nu eram singură, gestul meu de a mânca înghețată ar fi trecut neobservat. Așa, eram într-un context nepotrivit. De aici nu se poate, oare, deduce faptul că oamenii nu știu să se adapteze și să accepte? Că societatea, cu clișeele și șabloanele ei, constrânge la uniformizarea gândirii și a reacțiilor?

Pe aceeași idee, de ce sunt cele mai multe oferte la ghiozdane în septembrie? Pentru că asta se cere. De ce se cere? Că începe școala. De ce cumperi când începe școala? Că așa face toată lumea.

De ce nu găsești un globuleț în aprilie și niciun costum de baie în noiembrie? Pentru că oamenii nu cumpără decât atunci când mediul le indică o posibilă nevoie de respectivele bunuri. Unde s-a dus „Fă-ți iarna car și vara sanie”?

Apoi, de unde nevoia de a critica ce e diferit? Din nevoia de a uniformiza sau din obișnuința de a face asta? Uniformele din școală, orarul, programele fixe, temele obligatorii cu începuturi aidoma, formulele matematice și lecțiile de desen. Exemple de formare-șablon din primii ani.

De aici, numeroși neadaptați sociali, în special cei care își mută domiciliul într-un mediu mai dezvoltat, mai cosmopolit.

Teoria înghețatei va fi repetată în decembrie sau după prima zăpadă. 😀

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s