Adrian Cioroianu – „Adulter cu smochine și pescăruși”

La mini-conferința în care l-am revăzut pe autor, o elevă din clasa a noua i-a făcut o prezentare de carte, atât de pompoasă și atât de plină de metafore, încât cred că ea a uitat, efectiv, ce-a citit. Cioroianu a spus, mai în glumă, mai în serios, că nu-i o carte pentru minori. Și nu e. Teoretic, ea tratează un subiect tabu – un adulter. Practic, copiii nu mai sunt copii, adolescenții nu mai sunt cei din „Liceenii”, iar iubirea e deja subiect de filozofat online.

„Femeia care apasă perna de lângă tine nu e aidoma femeilor de zi cu zi, pe care le vezi în juru-ți, ci doar spectrul unei așteptări pe care, da, ai avut-o. Atinge-o. E reală. E caldă. E altceva.”

adulter-cu-smochine-si-pescarusi

TITLU: Adulter cu smochine și pescăruși

AUTOR: Adrian Cioroianu

EDITURA: Curtea Veche, 2012

  Pe un mal imaginat de mare Mediterană, un scriitor imaginat (Paul Bland) se întâlnește cu o regizoare imaginată (Alicia Leal) și trăiesc pentru trei zile – atât cât se desfășoară un festival de teorie cinematografică, tot imaginat – o poveste de dragoste interzisă; dar, la drept vorbind, cine-ar putea-o confirma? Imaginar vorbind…

 „În taverna înserată a spaniolului, ea m-a mângâiat atunci pe mână. Și m-a privit așa cum orice bărbat își dorește să fie privit de o femeie.”

 Planul epic nu se întinde prea mult. Vorbim, totuși, de un roman, predominant, de dragoste, în care contează gesturile și ideile. La un moment dat, intermitent, autorul a vrut să construiască și o intrigă polițistă – dispariția recepționerei de la „vila cu nume impronunțabil” – care s-a terminat ca o bizară poveste de iubire, secundară, adolescentină, confuză.

 „Bărbații sunt cu mult mai afectați decât s-ar crede de primul lor sărut schimbat cu o femeie care cu adevărat îi interesează. În cazul unei relații de durată, probabil că-și vor aminti și prima noapte de dragoste. Dar e cu totul improbabil să uite primul sărut: unde s-a petrecut, cum anume sau când, gustul indicibil al buzelor ei din acea clipă, parfumul de pe gâtul ei…”

 Admit că, în inocența mea, m-am delectat cu impresiile naratorului – bărbat și mi-am pus imaginația la contribuție, încercând să intuiesc gândurile și deciziile femeii. M-am plimbat pe Mediterana imaginată odată cu ei, am înotat până la insula cu pescăruși (deși habar nu am să înot „pe bune”) și am suferit în ultimul capitol, când Alicia (care se citește Alișia) a plecat fără vreun rămas-bun.

 „Marea e mai adâncă decât omul, din toate punctele de vedere.”

 Nu voi spune că este o carte de geniu. Se creează atmosfera, iar personajele sunt complicate (ceea ce e și bine și rău, pentru că par, uneori, neterminate, neînțelese nici măcar de autor). Decorul e descris frumos, iar mirosul de mare și de nisip fierbinte te invadează, mintal, la un moment dat. Pe de altă parte, sunt secvențe în care expresii total aiurea strică frumusețe de scenă. Cuvinte aruncate acolo, care ar putea transmite ceva dacă ar fi incluse într-un alt registru, distrag atenția de la ce contează în pasaj. Și așa s-a dus atmosfera…

 „Marea în reflux era calmă sub luna de sus, farurile din port își prelungeau luminile peste încrețiturile apei și, una peste alta, părea că intrasem cu picioarele goale într-un univers de lene.”

 Inițial, răsfoită, eram tentată s-o abandonez. Dar nu sunt genul care nu acordă omului (cărții, în cazul acesta) măcar o șansă. Și nu regret cele 3 zile în care am plimbat-o în geantă, pe pământ și pe sub pământ, cu sau fără ochelari de soare.

 „Mă simțeam prins între universuri. Dacă Einstein ar mai fi fost în viață, i-aș fi putut scrie o scrisoare. I-aș fi zis: << Lumile paralele există, maestre, doar că nu e obligatoriu să ieși în spațiu pentru a da de ele.>>”

 

Lectură plăcută!

2 păreri la “Adrian Cioroianu – „Adulter cu smochine și pescăruși”

  1. Eu zic merita „plimbata în geantă, pe pământ și pe sub pământ, cu sau fără ochelari de soare” pentru a fi citiata, desigur. 🙂 Cel putin pentru concluzia din final la care ajunge eroul: Doar dragostea ne poate elibera…

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s