„… Și la sfârșit a mai rămas Coșmarul”

Până la urmă, nopțile vin. Sunt nopți de iarnă cu gerul mușcând din geamuri și cu tânguitoare urlete de fiară în codrul din apropiere, sau nopți de vară cu aerul înăbușit în care plutesc lilieci orbi și stupizi. Toate sunt la fel, lungi și aducătoare de nespuse spaime. Căci dacă la ea mă gândesc ziua, noaptea mă gândesc la el.

Cartea lui Oliviu Crâznic atrage dinainte să ai timp să o deschizi.

Titlu: … Și la sfârșit a mai rămas coșmarul

Autor: Oliviu Crâznic

Editura: Vremea, București, 2010

Site oficial: Oliviu Crâznic’s gothic novel

Comandă online

O nuntă. Într-un castel, într-un capăt de lume. O invitație de la marchiza de Lauras pentru Arthur de Seragens (protagonistul acestei povești bazate pe cronici medievale). Un drum de trei zile și vicontele Vincennes, prietenul lui, care-l întâmpină cu o atitudine nenaturală, fortață poate. O serie de invitați din cele mai diverse arii și grupuri: Max Schwartz – soțul marchizei, un tip fără rude sau prieteni; ducele Eduard de Chalais; șeful poliției locale, Valois-Lacross, și fiica lui, Adrianna; contesa italiană Giulianna Sellini, despre care „se spune în șoaptă că i-a sedus deodată pe Dumnezeu și pe Diavol”; baronul german Von Walter; un fost preot devenit acum un periculos spadasin – Huguet de Castlenove. Peste toți aceștia, oameni care nu se încadrează în colajul celor pe care marchiza îi preferă, cel de care se tem toți, mai mult sau mai puțin evident, unul dintre importanții invitați este Albert de Guy, inchizitorul.

Nimic nu are sens. Pentru Arthur și prietenul său, întreaga poveste pare un fel de joc pus la cale, iar ei se simt pioni folosiți fără știrea lor, fără ca măcar să știe ce joacă. Oamenii încep să se simtă rău, să dispară, să apară, să bântuie. Din castel nu mai are nimeni voie să plece până când presupusa epidemie nu este înțeleasă și tratată. Creaturi ce se tem de lumină și fură vieți în noapte. Iubiri neconsumate și răni care nu se vindecă, pentru că nu se văd.

Să vă povestesc romanul nu ar avea farmec, nu aș putea. Sunt mult prea multe lucruri de spus. Trebuie citit.

E o poveste care prinde. E bazată pe multe documente și povești care există, care ne înconjoară. Prima impresie a mea, ca cititor, a fost aceea că am în față un roman străin, tradus extrem de bine. Atmosfera, probabil asta e. Încă nu îmi dau seama exact, știu sigur că m-a prins. Și am întârziat cu ultimele pagini, ca să păstrez suspansul. Faci atâtea scenarii de-a lungul celor 57 de capitole și îi suspectezi pe toți, chiar și pe cei pe care, aparent, personajul nu îi suspectează.

Și, în final, rămân niște povești nespuse și… un Coșmar.

Lectură plăcută!

He bet over me in a strange protective way…

None of it made sense…

I was dying anyway…

(S-a aplecat asupra mea într-un fel protector, straniu…

Nimic din toate astea nu avea sens…

Muream, totuşi…

[traducere aproximativă])

10 păreri la “„… Și la sfârșit a mai rămas Coșmarul”

 1. Pingback: (Oliviu Craznic) “Creaturi ce se tem de lumină și fură vieți în noapte. Iubiri neconsumate și răni care nu se vindecă, pentru că nu se văd.” « Oliviu Craznic's gothic novel

 2. „Prima impresie a mea, ca cititor, a fost aceea că am în față un roman străin, tradus extrem de bine.”
  Sa inteleg de aici ca aveti o parere atat de proasta despre romani incat atunci cand dati de ceva de valoare va ganditi mai intai ca nu poate fi decat opera cuiva din strainatate? 😦

  Oricum, recenzia mi-a starnit interesul. O sa caut cartea. 🙂

  • 🙂 nu. Promovez literatura română și mă supără că mă băgați în categoria celor mulți care văd puțin. Spuneam doar că are aerul acela de… încredere. Cărțile românești, autorii români contemporani nu au încredere. În editură, în editor, în posibilul cititor. Știu mai bine decât aș vrea. Căutați și citiți! Veți vedea, merită!

 3. Pingback: Colți, coșmaruri și SF românesc | Galileo Online

 4. Pingback: RONDUL DE NOAPTE – 23.04.2012 | Comunitatea viitorilor scriitori de literatură SF și Fantasy

 5. Pingback: Un volum cu Dublu tăiș | Andra Pavel

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.