Articol „luminat”, înscris la Blog Power 17 – inițiativă MostWantedBlog!
Tema acestei săptămâni este:
Știință și Divinitate. Ești adeptul Genezei sau al lui Darwin? Poate știința explica totul, inclusiv Divinitatea? În viața ta sunt complementare sau se exclud reciproc?
Texte participante: Divinitate sau Darwinism, Cred!, Geneza altfel, Stiinta creatiei, Credințe (?), Stiinta si Divinitate, Esențe!, semnul crucii, Dialog.
Sunt născută și botezată ortodox, crescută într-o societate asemenea. Până în clasa a opta, caietele și cărțile de religie îmi erau ascunse sau aruncate, dacă eram „prinsă” citind. Sunt printre cei care au pus mâna pe o Biblie (și citit, fragmentar) de mai puțin de un an. Așa că, pentru mine, Iisus și cele 7 zile ale Creației sunt lecție de școală generală. Paralel cu „Estera” din Vechiul Testament, citesc „Secretul” (Rhonda Byrne). Am avut și am ocazia să stau de vorbă cu musulmani și, de jumătate de an, am vizitat mai des biserica evanghelistă decât pe cea ortodoxă.
Ține de viziune. Cred că există Ceva sau Cineva „deasupra” tuturor, însă-mi pare mai plauzibil Big Bang-ul, pentru simplul fapt că Lumea s-a creat din Materie, deși cantitativ infimă. Complementaritatea și egalitatea bărbatului cu femeia și-ar putea avea explicația în Geneza 2:24 („De aceea va lăsa omul pe tatăl său și pe mama sa și se va lipi de soția sa; și ei vor deveni un singur trup”). Ceea ce spune Iisus: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Evanghelia după Marcu, 12:31) ne îndeamnă și Rhanda Byrne: „Dacă ați putea cuprinde fiecare gând în iubire, dacă ați putea iubi orice și pe pricine, viața dumneavoastră s-ar transforma fundamental”. Rugăciunea pe care o facem noi, ca ortodocși, o spun evangheliștii, fără formă fixă, ci așa cum o simt. Iar acel „gândește frumos, pentru că, la Judecata de Apoi, Dumnezeu calculează și bune și rele” e îndemnul spre Univers, Secretul: Dacă trimiți gânduri bune spre Univers, acesta îți va „înapoia” lucruri bune.
Și aș ajunge la comentariu stilistic, așa că fac un rezumat. Lumea a apărut prin Big Bang, dar lucrurile sunt (trebuie să fie!) orânduite de Cineva și totul are un sens. E modul meu de a nu da vina, instinctiv și necugetat, pe Dumnezeu pentru ceea ce mi se întâmplă. Probabil e și felul în care refuz să mă supun – credința oarbă e supunere. Credința e, poate, pentru cei slabi. Când are necazuri, omul se întoarce la Creator. Și cei mai mulți se îndepărtează tot atât de repede când dau de bunăstare. Trist, dar… cam adevărat.
Nu e doar o imagine? Eu mă rog la Iisus, cel care a înviat, alții se roagă la un Dumnezeu dar nu sărbătoresc sfânta Marie, unii se închină lui Allah, lui Buddha și, înainte de toți, fiecare cultură avea zei. Ateii văd partea rațională, explicabilă printr-un microscop. De fapt, nu ne rugăm unui Creator, universal? Sau… nu facem rugăciunile pentru a noi, pentru a ne oferi siguranța că nu suntem, de fapt, singuri?
Nu sunt, oare, măști?
Pare, probabil, ceață în mintea mea. Dar e limpede. Mă rog pentru mine, pentru a avea siguranță și liniște în suflet. Însă nu percep credința ca pe o constrângere. Să fie sau nu bine, nu știu. Vom afla, poate prea târziu. Cred, totuși, că e mai important să fii împăcat cu sine decât cu credința populară…
Sărbători luminate!
Printeso, sa stii ca mi-a facut mare placere sa-ti citesc articolul si ma bucura faptul ca esti preocupata de asemenea chestiuni. Tatal meu a fost biochimist, dar nu m-a impiedicat sa citesc Biblia, ba chiar mi-a zis ca n-ar fi rau sa o fac. Din nefericire, pe vremea aceea aveam alti gargauni in cap si … n-am citit-o. Mult mai târziu insa, intr-o discutie cu cineva care chiar se pricepea, mi-am dat seama ca am foarte multe carente si ca n-ar fi rau sa incep sa studiez si acest punct de vedere.
Am ramas siderat. Credinta se armonizeaza perfect cu stiinta si asta e motivul pentru care nu inteleg de ce se depune atâta energie distructiva in a demonstra contrariul. De asemenea, fiecare ar trebui sa fie liber sa-si aleaga credinta si sa nu incerce nimeni sa-si impuna ideile, mai ales in materie de credinta, prin forta.
Big Bang, inainte de a fi o teorie stiintifica, a fost o teorie cabalistica, nascuta probabil prin Spania secolului al XIII-a. Iar Cabala s-a nascut din Biblie. Este, cum ar veni, ‘norma de aplicare’. Si, daca citesti etapele Creatiei si incerci sa le dai o forma stiintifica…ei bine, per total, ajungi cam la aceleasi rezultate: Big Bang a avut loc acum cincisprezece miliarde de ani (cele 7 zile asta inseamna: cincisprezece miliarde de ani) si a fost generat de o ‘asimetrie’ (vointa divina). Daca exista sau nu un plan si care e rolul nostru in tabloul general…ei bine, despre asta s-a discutat inca de la inceputuri si putem discuta pâna la sfârsit…
mă bucur că ai citit! 🙂
Știu si ideea cu 7 zile-15 miliarde de ani… Am citit mai multe idei. E felul în care văd acum. Mai caut, mai gândesc.
Exista credinta si in stiinta. Orice ipoteza stiintifica este, pâna când e demonstrata (si devine teorie), o ‘credinta’, o neliniste a spiritului. Am citit mai de demult cartea unui genetician care, in introducere, spunea ca formatia lui de om de stiinta il impiedica sa spuna ca ar fi vorba despre Dumnezeu dar ca, dincolo de gene, are convingerea ca exista „ceva”. Asta zau daca inteleg…ce daca esti om de stiinta? Spune domnule ce ai de spus!
3 din cele 4 forte elementare au in descrierea stiintifica si o particula. Singura care nu are e gravitatia. Pentru completarea ‘tabloului’ oamenii de stiinta au ‘inventat’ una: gravitonul. O asemenea particula nu poate fi descoperita; n-are masa, n-are energie. Si totusi, conform oamenilor de stiinta, exista!
Si atunci? De ce atâta zbucium pentru a demonstra ca ceva e incompatibil cu altceva? Nu e mai simplu sa vezi legaturile si armonia acestui ‘tot’?
ba, e mai ușor 🙂 și mai armonios!
Un articol şi comentarii interesante din care se pot afla multe lucruri utile şi răspunsuri la problemele care ne frământă zi de zi. Fiecare dintre noi simte într-un anumit fel mâna nevăzută care ne dirijează. Doar de noi depinde cum apreciem şi cum încadrăm acel ajutor.
Să aveţi sărbători liniştite pe care să le petreceţi în tihnă şi pace.
da, așa, e. viziune 😀
Să fie, liniștite și luminate!
Ai dreptate! Lumea cand are probleme se indreapta catre Dumnezeu si nu mi se pare normal. Daca esti credincios, esti toata viata, nu doar cand ai probleme.
Cred in ceva, dar sunt de parere ca doar noi ne putem ajuta si proteja. Dumnezeu nu o sa opreasca o masina sa ma calce.
🙂 dar e „pusă” să ne calce, să ne testeze. 😀 viziuni!
Pingback: Științele exact(e) adunate » Blog Archive » Știință și Divinitate
Am avut un deja vu cand am citit articolul tau. Mi-a placut 🙂
deja vu? ups, să fie de bine sau de rău? 😀
„Dar deodat-un punct se mişcă. Cel dintâi şi singur. Iată-l cum din haos face mumă, iară el devine Tatăl…”
Tu pui BigBang-ul în contradicţie cumva cu Geneza biblică. De ce ar fi ele opuse sau diferite?
eu le pun? sau lumea le pune? și nu le fac opuse, ci le compar 😉
Pingback: Paste Fericit!!!! | Madalina Ciucu
Un Paste fericit!
(http://vis-si-realitate-2.blogspot.de/2012/04/hristos-inviat.html)
Să fie! Cu lumină!
Pingback: Stiinta creatiei … « CEL MAI MINUNAT BLOG!
Un articol religios, care pune oarecum la indoiala credinta. Sau credinciosii 🙂 Felicitari pt el 🙂
doar puțin… Sau fețele ei 🙂 Multumesc!
Foarte frumoasa abordare. Un articol bun. Te infrumuseteaza pe tine, nu stiu daca ma fac bine inteleasa.
Eu nu cred in nimic din partea lumeasca si basmele sale. Daca suntem creati de „cineva” intr-un scop anume ar fi o intreaga aventura sa stim care este acel motiv. In fond lumea e asa cum am facut-o noi oamenii, nedreptatea este rodul propriilor noastre actiuni, dar pentru ce „ni s-a dat” ? Pe mine de regula ma obosesc si ma tulbura astfel de subiecte, mai ales daca le conversez cu persoane ultra-religioase :)). Cred ca suntem pur si simplu niste organisme care se sting…si cand se sting se duc si nu mai e nimic de spus.
Mă sperie să cred că după ce mor, mor… se termină totul. Chiar mă sperie. Și uneori mă implic în discuții religioase, dar cu oameni deschiși. Ca să înțeleg viziuni.
Mulțumesc!
Dar nu crezi că ar fi fost şi mai urât ca după moarte să te reîncarnezi? De ce să meriţi o a doua şansă? De aici şi vorba, cu o viaţă ai, trăieşte-o cât să nu regreţi. Şi dacă regreţi în timp, trebuie să îţi aminteşti că la momentul respectiv nu regretai, aşa te alini.
Ai citit Divina comedie? 😀 Infernul lui Dante totuşi nu pare rău deloc. 😀
nu am citit, intentionez 😀
😀 bun
Pingback: Blog Power 18! | mostwanteblog.org
„Mă sperie să cred că după ce mor, mor… se termină totul. Chiar mă sperie. ” Ştii, asta e cea mai veche spaimă a omenirii, dintotdeauna… Iar soluţia cred că ne este oferită de sfântul Augustin: „Iubeşte şi fă ce vrei” …
da, sunt sigură că e cea mai veche spaimă. Iubesc 😀
mersic de vizită!
Pingback: Cum mi-a desenat James Cameron portretul | Madalina Ciucu
Pingback: Blog Power 17! Vot - MWB