Suntem oameni

Avem nevoie de atenție. Suntem oameni. Avem nevoie de alți oameni – umani! – care să ne înțeleagă, să ne asculte, să ne ofere o încurajare sau doar șansa să ne descărcăm. Ne trebuie cât mai mulți oameni care să fie dispuși să lase zece minute din viața lor cotidiană ca să ajute un suflet ce are nevoie. E important să întrebi: ”Ești bine?”, chiar dacă nu primești niciun răspuns real, decât un „Sunt ok.”. E important tocmai pentru că acel om știe că ai fi dispus să-l asculți. E important să-ți lași numărul de telefon sau adresa de mail – „Caută-mă oricând simți nevoia!” – chiar dacă nu vei fi căutat niciodată, pentru că se formează plase de siguranță.

E normal să nu ni se acorde imediat încredere. Suntem oameni, deci vulnerabili, sceptici, răniți, păcăliți sau înșelați măcar odată. Și e la fel de normal să încercăm. Nu vorbesc din manuale de psihologie, ci din experiență. Am zeci de numere în agendă, la fel de multe mailuri prin care mi se promite ajutor moral la orice oră simt nevoia. Și nu m-am folosit de ele. Pentru că am prietenii mei, care mă știu și înțeleg ce s-a întâmplat numai dacă sun și nu pot spune nimic, pentru că mă înec de lacrimi. Dar știu că pot să sun, că sunt persoane care înțeleg lucruri și care reușesc să calmeze dureri. Și ajută. Pentru minte și pentru forța de a merge mai departe, de „a trece peste” (sau pe lângă, de-i mai ușor).

Am pornit de la un gând. Acela că am prieteni. Fie ei virtuali. Tot întâlnesc suflete frumoase pe care le simt aproape. Cu povești asemănătoare, sau cu stări asemănătoare. Și îi am aici, aproape. E oarecum imperfectă comunicarea online, dar ajută atât de tare să lași un „Noapte bună” unui amic pe care-l simți abătut. Doar atât. Cred în vindecarea adusă de cuvinte. Cum tot ele sunt cele care produc rănile cele mai adânci.

Suntem oameni. Avem chei. Cine știe dacă le ascundem de alții sau de noi înșine?…

Așa că zâmbiți puțin mai mult, lăsați de la voi și acordați o mână de ajutor (sau un deget, o tastă, ceva 😀 ). Nu zic să vă lăsați folosiți, nu toți merită atenția noastră. Dar încercați. Nu țin minte să se fi pus taxă pe zâmbit 😉

Somn zâmbăreț! 😀

*Text scris pentru ”Cuvinte pe portativ – 3

3 păreri la “Suntem oameni

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.