Unde sunt oamenii care zâmbesc?

Am atâtea să vă spun!

Întâi, lansarea a fost superbă! Mulțumesc din nou Bogdan Hrib, George Arion și scumpa mea Monica Ramirez. Am și poze, dar nu încă, sau nu toate încă. Toate la timpul lor!

   Apoi, proiectul. Am fost în Franța, în Normandia, pe malul mării, într-un mic orășel numit Gouville sur Mer. Proiectul, finanțat UNESCO și găzduit de fundația AVRIL, a fost unul de formare de animatori pe tema dezvoltării durabile. Animarea unui grup este o meserie recunoscută european. Animatorul este acela care face un proiect și îl „joacă” publicului. Se ține seamă de câteva reguli și pași destul de simpli. Dezvoltarea durabilă e o problemă care îi preocupă pe francezi cel puțin. Într-una din zile, am fost într-un oraș apropiat și am făcut un sondaj de opinie, cu întrebări de genul: „luați în considerare cantitatea de ambalaj folosită atunci când faceți cumpărăturile?” și altele din astea. Răspunsurile lor mi-au confirmat că oamenii sunt altfel și percep salvarea prin reciclare mai puțin ca o utopie și mai mult ca o rezolvare sigură.

Am avut de gândit situații critice (cum te comporți ca lider dacă avionul în care ești se prăbușește și rămân doar 15 supraviețuitori, pe o temperatură de -25 de grade Celsius), a trebuit să ne organizăm (cu 100 de euro, am fost nevoiți să ne cumpărăm și apoi pregătim prânzul, pentru 32 de persoane), am făcut căsuțe pentru albine și am descoperit urme de păsări pe nisipurile care păzesc Mont Saint Michel.

Apoi a venit rândul nostru să animăm grupul. Am lucrat până la 4 dimineața, am dormit două ore, apoi ne-am prezentat proiectul. După prânz am fost în Coutances pentru sondaj, apoi ne-am rătăcit pe drum, am ajuns în campus și a trebuit să gătim și să ne gătim pentru seara interculturală românească. Am purtat costum național și tocuri (da, pantofi cu un număr mai mic). La finalul a celor aproape 40 de ore nedormite, îmi auzeam vocea ca și cum nu mai era a mea.

A fost un proiect plin, intens. Pe lângă ceea ce am învățat din el, în sine, am avut ocazia să cunosc niște oameni superbi, să înțeleg tradițiile și conștiința lor (am avut drept colegi de proiect francezi, iordanieni și tunisieni) și să legăm o mică familie care trăiește acum doar prin sfântul facebook.

V-aș spune mereu, multe. Au fost zece zile bogate. Dar întrebați-mă voi câte ceva, căci nu mai știu ce să zic acum 🙂 Ah,da, titlul 😀 În Coutances, toată lumea îți zâmbea, chiar dacă nu arătai ca ei, sau nu le vorbeai limba. M-am întors în țară și nu primesc zâmbete pe stradă nici măcar de la cunoscuți.

Poze, câteva! Încă se strâng de pe net.

Somn ușor!

13 păreri la “Unde sunt oamenii care zâmbesc?

  1. Ma bucur ca ti-a placut Franta mea 🙂 Sa stii ca se spune ca atunci cand stai in Nord, plangi de doua ori. Prima data cand ajungi acolo, pentru ca vremea sperie pe oricine (ploua foarte des, cerul e mereu gri) si a doua oara daca te muti de acolo, pentru ca daca vremea nu e calda oamenii sunt, si iti intra in suflet.

    • Nu am plâns când am ajuns și, deși eu am probleme cu umiditatea, nu mi-a fost deloc rău și m-am adaptat. am prins și câteva zile superbe, ce-i drept.
      La plecat, da, am plâns două zile! Uf, cât de mult ne-am atașat unii de alții 🙂

  2. Sa stii ca si eu am observat asta in Belgia, pe strada doar oameni zambitori si relaxati, am realizat ce inseamna viata in vest, fara griji, fara stres, fara spaima ca maine iti poti pierde jobul si ramai somer. Bine, asta era in 2008, poate s-au mai schimbat lucrurile de cand cu venirea crizei…

  3. Pingback: Sunt un strigăt de iubire | Noaptebunacopii's Blog

  4. Pingback: Știință și cunoaștere, TVR Cluj, partea 2 « Clipe de Cluj

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.