Scriitor sau om care scrie?

Care e diferenta dintre un scriitor si un om care scrie? Eu cred ca diferenta e in publicitate. Un om care scrie o face pentru el si pentru sufletul lui. Un scriitor ajunge sa scrie mai mult pentru ceilalti decat pentru el. Si atunci incepe sa nu mai scrie pentru sufletul sau, ci doar pentru ce vrea publicul, doar pentru ce se cere; incep statisticile: grupa X de persoane apreciaza in ultima vreme literatura de tip…, cu subiect…, care are ca personaje indivizi… (si aici inchei punctele de completare aleatorie, de catre oameni mai mult sau mai putin experimentati.)

Despre dileme de genul si pentru altele, marti, 1 noiembrie, ora 21, pe TVR Cultural, in cadrul Jurnalului Cultural, veti da de mine 😉 Multumesc, Georgiana Socianu si echipa!

Abia am dat interviul, inca nu mi-a trecut imbujorarea. Acum ma pregatesc de escapada! Ma asteapta muntele si… Halloween-ul!

Apropos, am promis; dupa emisiune va dau test! Glumesc! Sau… nu.

Weekend linistit!

18 păreri la “Scriitor sau om care scrie?

 1. Ce bine ca ne-ai spus si noua, eu ma inscriu pe lista telespectatorilor dornici sa te vada si sa te asculte, sper doar ca prind postul asta, ca nu-mi aduc aminte sa-l am in grila de programe. :))
  Petrecere frumoasa, Ada. 🙂

 2. în parte, îţi dau dreptate şi pe fond înţeleg ce spui. dar eu am convingerea sinceră că un scriitor adevărat e cel care scrie în primul rând ptr el, ptr plăcerea de a scrie şi din nevoia lăuntrică de a se lămuri pe sine. iar atunci când simte că ceea ce scrie poate fi de folos cititorului, decide să şi publice. care e diferenţa dintre a publica o carte, de a publica pe un blog sau mai ştiu eu unde, e destul de dificil de spus, pentru că aş fi ipocrit. însă a scrie într-un anume fel cerut de piaţă mi se pare o tâmpenie pe care niciodată nu o voi înghiţi. iar editorii care fac asta, să fie liniştiţi: niciodată nu se vor putea lăuda că au publicat vreun scriitor important. aceştia sunt doar fabricanţi de produse frumos ambalate şi care se bucură de o bună campanie publicitară, adesea agresivă. punct! eu
  îţi doresc să nu îţi pierzi bucuria de a scrie. de a scrie în primul rând ptr tine. în fond, atunci când scrii, cititorul nu există. deci scrie şi bucură-te. bucuria celorlalţi vine după, e secundară.
  doamne, ce „limbariţă” pot avea!

 3. Pingback: Momente de reflectie! « Marin Toma's Blog

 4. Pingback: Diferenţe … | Pinguinul

 5. Pingback: Diferenţe … | Pinguinu

 6. Pingback: Diferenţe … | Pinguinul

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.