Iubire de primăvară

Spune-mi, pădure cu frunza rară,

Unde-i iubirea de astă-vară,

Nu știe iarna să se îndure

De noi, copacii fără pădure.

***

„Un copac e un suflet. Se spune că un copac e un centru de lume. Că în el se concentrează puntea între Cer și Pământ. Că el adăpostește viața, cu crengile-i lungi. Un copac e un om fără cuvinte. Doar cu melodii șoptite de băieți și cu arome furate de fete cu părul bălai. Doar cu imagini capturate pentru eternitate de hoți de timp.”

Închid pentru o clipă ochii și inspir adânc. Da, un copac e o lume.  O viață. Una care nu are nevoie de vorbe, ci doar de sunete, arome, gusturi. Îmi sărută obrajii rozalii și își sprijină bărbia pe umărul meu…

***

În povestea copacilor goi

Scârțâind într-o singură ușă,

Este vorba de noi amândoi,

Este vorba de foc și cenușă.

Doi copaci fără frunze pe drum

După cum îi privește înaltul,

Doi copaci prin sărutul de scrum

Aplecându-se unul spre altul.

***

Vorbește frumos. Vocea ei sună lin printre notele neînțelese ale vântului. Melodia cântă încet, de la telefonul ascuns undeva sub o carte. Cu privirea întoarsă spre sine, inspiră calm. Îmi iau ochii de la fața-i senină și citesc.

„Iubirea e ca un copac. Chiar dacă nu mereu o vezi înflorind, radiind, știi că trăiește. Copacul e amantul pe care l-au visat fetele de împărat, furate de iluzia Luceafărului de sus, atunci când soarele domnea pe cerul azuriu. Pe când Hyperion se transforma din neant în om, muritor efemer, de dragul fetei naive, înfricoșate de ideea eternității, copacul proteja iubita de ochii necruțători ai vieții.”

Fără să vreau, oftez. A reușit, ca întotdeauna, să mă transforme într-un romantic. Să mă facă să iubesc… iubirea.

***

Toată vara a fost numai foc

Și-au fost stele în nopți fără stele

Și, prin toamna șederii pe nori,

Cade ultima frunză spre ele.

În zadar către tine întind

Niște crengi ce-mi fuseseră brațe,

Alte uși se aud scârțâind,

De tomnatecul vânt să se-agațe.

***

Oh, de ce oftezi? Iubirea e pură, iubirea Luceafărului e amară, dar e pură. E imposibilă. Mă strâng mai bine la pieptul lui și continui să citesc, îmbătată de aroma iubirii care ne învăluie.

„Și așa, oftând, așteptând noaptea cu amantul ei, fata se lăsă cuprinsă de brațele de marmură pulsând ale copacului vieții. Se lăsă purtată spre eternitate, acolo unde numai cu visul îndrăznea. Acolo unde, deși îl iubea și îl visa fără încetare, nu voia să îl urmeze pe Hyperion. De aceea, pentru că Viața era tulburată de plecarea Luceafărului, copacul încerca să o liniștească, să o ajute să înțeleagă cât de specială e, câtă iubire nemărginită îi poate da EL, stăpân peste tot ce ține de Existență.”

Pentru că mă opresc, vrea să sfârșească el povestea. Nu vreau să îl las. Pentru că știu finalul. Știu povestea. Eu am scris-o. De fapt, Eminescu a scris-o. Sau viața a scris povestea efemeră a iubirii imposibile. Pentru că nu toate poveștile sunt ca a noastră. Mă întorc și mă ascund în privirea lui. Îmi zâmbește absent. Obrajii lui sunt la fel de fini pe cât e soarele care mi se ascunde, jucăuș, în suflet. Îi admir genele lungi. Vântul pornește dintr-o dată corul frunzelor proaspete. Oh, da, știu! Îmi apropii fața de a lui și gust cu dor din dulceața buzelor pline, zâmbărețe. Îl surprind și, fără să se depărteze, surâde. Îmi strâng brațele în jurul lui și îl las să respire. Știu că vrea să termine de citit – el nu știe oare că nu va fi ca la noi?

***

Nu mai suntem decât doi copaci;

Vor veni tăietori să ne tundă,

Vor lua crengi toți copiii săraci,

Pentru flacăra lor muribundă.

Și chiar dacă mă vei mai iubi

Peste crivățul iernii ce vine,

Fără brațe, cu ochii pustii,

N-am să am ce întinde spre tine.[1]

***

Oare va înceta vreodată să mă uimească? Aici, pe pătura noastră verde ca iarba parfumată, sub copacul pe care l-a ales ea, printre notele vântului, sub privirile trecătorilor din parc, primăvara pare vie. Pare că ne-a citit Viața și nu vrea să ne lase să o știm dinainte.

„Dar ea se îndrăgostește de iluzia pământească a lui, a sufletului iubit. În naivitatea ei de fecioară îndrăgostită de iubire, ascunde nesiguranța viitorului. Frica de a avea totul, de a se lăsa iubită, de a ține între inimă și suflet existența nemuritoare a LUI, toate astea o fac să-i cadă în brațe muritorului, celui care îi promite atât de puțin, dar îi promite ceva ce ea poate primi. Ceva mai puțin copleșitor, mai puțin măgulitor. Mai real.

Trăind în cercul vostru strâmt
Norocul vă petrece,
Ci eu în lumea mea mă simt
Nemuritor și rece.[2]

Oh, frică de iubire… Oare ea cât simte? Oare cât vrea de la mine? Aș putea vreodată să îi ofer bucuria cu care mă înfrupt în orice moment în brațele ei?

Oare, iubirea noastră se va consuma?…

***

Adesea-n flori de lacrimi

te-adun

și-ți spun

că te-am pierdut în glasu-mi,

în gândul meu nebun…[3]


[1] Tatiana Stepa – „Copacii fără pădure”

[2] Mihai Eminescu – „Luceafărul”

[3] Elle – „Adesea”

<<Implicare

16 păreri la “Iubire de primăvară

 1. Pingback: Printre (cruci)fixuri şi cruci « Blogul lui Teo Negură

 2. iuuuubiiiiireeee!!!! veeeeeeersuuuuri!!!! teeeext!!!! 😎

  pe cat de frumos, pe atat de placut ai combinat fragmentele si rime 🙂 care duc spre o singura idee „iubirea” (sub diferitele ei „forme”)
  superb! 😉

  PS: aaaa 😆 parca ultimele rime imi par cunoscute 😆 hmm.. ciudat, probabil ma insel 😛

 3. e, daca te consoleaza, mie niciodata nu-mi place ceea ce scriu… de fapt, intotdeauna tind spre ceva ce nu pot atinge…
  si la ce bun? as putea ca ma aleg cu experienta (desigur, destul de sec spun asta..) insa, ca o parere personal, as putea spune ca “timpul” nu ne mai permite sa-l pierdem in astfel de detalii… fericiti cei ce simt, cei sensibili… 🙂

 4. Cat regret ca nu pot sa dau like. Demult nu am mai citit ceva atat de frumos. Unul din textele ce iti ating sufletul…si-l fac sa vibreze. Pura magie. 🙂

 5. Pingback: Priorități « Andra Pavel

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.