Seria „Jocurile Foamei” – Suzanne Collins

Nu știu ce aș putea spune introductiv și probabil nimic din ce voi reuși să prezint nu va fi suficient, dar încerc.

1. Jocurile Foamei


Într-un viitor nu prea fericit, ceea ce rămâne din teritoriul Americii este împărțit în Districte, 12 la număr, cu Capitoliul pe post de capitală. În fiecare an au loc Jocurile Foamei, un fel de joc pervers pentru locuitorii Capitoliului. Acesta constă în alegerea, prin tragere la sorți, a unui băiat și a unei fete din fiecare district, care vor ajunge în Arenă, unde se vor desfășura Jocurile. Singurul supraviețuitor e denumit Învingător. Astfel că, prieteni sau nu, cunoscuți sau nu, fiecare luptă pentru a se salva prin a-i omorî pe ceilalți, sau prin a pândi sfârșitul lor. Katniss și Peeta sunt cele două Tributuri din districtul 12. Katniss s-a oferit în locul surorii sale mai mici, Prim, lăsând-o cu mama ei, expertă în vindecări cu plante medicinale, rămasă fără soț după un accident în mina în care lucra. Astfel, cei doi sunt aruncați în arenă, bazându-se doar pe ce fuseseră învățați la antrenamente și pe ceea ce deja știau (Katniss folosind cu multă precizie arcul). Pentru a se salva, ei trebuie să pară un cuplu născut sub semne potrivnice, pentru a atrage sentimentele Capitoliului.

2. Sfidarea


După ce scapă de Jocurile Foamei atât Katniss, cât și Peeta (deși regula era să existe un singur câștigător), sunt siguri că președintele Snow nu îi va lăsa atât de ușor. Așa că în anul următor, la Jubileul Pacificării (a 75-a ediție a Jocurilor), în care se schimbă regulile, tributurile vor fi alese din rândul Învingătorilor rămași în viață în anii precedenți – ceea ce este un șoc, de vreme ce învingătorii nu erau niciodată realeși. Așa ajung din nou în Arenă, îngroziți de perspectiva de a face din nou jocurile Capitoliului.

3. Revolta


În Arenă, cei rămași în viață pun la cale un plan împotriva Capitoliului, pentru a învinge puterea care îi încătușează de zeci de ani. Ultimii cinci sunt scoși din Arenă de armata Rebelilor. Au nevoie de Katniss, cea care a făcut atâtea, pentru a deveni Gaița Zeflemitoare, simbolul revoluției. Au loc mai multe antrenamente, întâlniri fugare, vise care nu-i dau pace, confruntarea cu o decizie ( Peeta, sau Gale, cel care îi este prieten de cinci ani?). Nu pot să dau din casă, de vreme ce sunt singura din grupul vesel 😆 care a citit.

E probabil cea mai interesantă serie citită. Nici nu se poate compara cu Twilight, deși îl tot laud eu 🙂 Am tresărit de vreo zece ori doar la ultima carte. Nu-mi mai amintesc la celelalte, dar tot pe-acolo. Am plâns la fiecare dintre ele. Pentru că știu ce înseamnă să ai o soră. Știu ce înseamnă să nu poți să-ți ajuți mama care suferă. Și pot să-mi imaginez, măcar o mică parte, din ce evocă universul lui Katniss. Dacă aveți starea necesară, citiți-le. Sunt complicate, dramatice, romantice pe alocuri, cu fantastic în ele, da, dar atât de bine construit, încât uneori uiți că nu se prezintă realitatea.

Atât. Cine a mai citit sau mai citește, poate confirma că orice cuvânt e inutil.

Editura Nemira a scos pe piața românească aceste cărți. Le puteți găsi și pe site.

Mă numesc Katniss Everdeen. De ce nu sunt moartă? Așa ar trebui. Ar fi cel mai bine pentru toată lumea…

7 păreri la “Seria „Jocurile Foamei” – Suzanne Collins

  1. Intr-adevar, seria este minunata. Eu n-as compara nicio carte cu Twilight, pe care n-am citit-o si nici n-am de gand, pentru ca mi se pare o carte extrem de comerciala din cateva capitole care le-am inceput,
    „Nu pot să dau din casă, de vreme ce sunt singura din grupul vesel care a citit.” Mda, trebuie sa citesc si eu, dar intai sa termin ceva carte imprumutata, ca am tot amanat-o si se supara colega :|.

  2. Pingback: Seria „Jocurile Foamei” – Suzanne Collins - Ziarul toateBlogurile.ro

  3. Pingback: Amintiri de ’10 « Ada Pavel

  4. Pingback: Printemps « Andra Pavel

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.