„Trois” – Julian Barnes

Facem așa. Scriu asta cu dedicație pentru Nice, nu ca să îi fac în ciudă că n-a apucat încă să o citească, ci pentru că vreau să îi arăt că a făcut o presupunere adevărată, considerând că e o carte faină. Sper să facă rost de ea cât de curând 🙂

Editura Nemira.

De la început aflăm că avem de-a face cu trei voci, Stuart, Gillian şi Oliver. Fiecare are ocazia să povestească cele întâmplate, în felul în care le percepe.

Ideea de bază e una destul de plicticoasă: doi prieteni din copilărie ajunşi la maturitate. Cel retras, ruşinos, fără noroc la femei, se însoară. Celălalt ascunde, în spatele fericirii pentru tânărul cuplu, dragostea pentru soţia prietenului. Ceea ce este într-adevăr interesant la carte este felul în care este scrisă. Un fel de şedinţe terapeutice, mare parte, individuale. Cei trei povestesc în continuarea celuilalt, fiecare punând trăirile lor în evidenţă. Oliver este băiatul fără slujbă stabilă şi, implicit, fără bani, cu noroc la femei, inteligent şi amuzant. Uneori excentric, de cele mai multe ori deplasat, dar enervant de irezistibil. Stuart este bancherul absolut, care calculează norme şi probabilităţi fiscale, inflaţii şi procentaje. Pe cât de mult îşi iubeşte prietenul de-o viaţă, pe atât de tare îl urăşte, tocmai pentru că are noroc. Ascunde, însă, acest sentiment de gelozie, în spatele unei critici continue asupra comportamentului desfrânat al scumpului Ollie. Gillian e căsătorită cu Stuart, zice ea, pentru că e îndrăgostită. Se teme, însă, să rămână singură şi să fie catalogată din cauza a ceea ce a făcut tatăl ei, părăsindu-şi familia pentru o puştioaică de şaptesprezece ani.

Dacă nu ar fi replicile acide, sau povestirile haioase, sau filozofiile lui Oliver, ar trebui să fi renunţat la a citi povestea.

„Ca să capeţi încredere, trebuie să ai deja încredere, e un cerc vicios.”

„Tura mea îi ameninţa regina; tura lui ameninţa regina mea. Avea să fie remiză sau o distrugere reciprocă?”

„Când eşti deja îndrăgostit, te îndrăgosteşti mai uşor.”

„pe măsură ce împarţi viaţa cu cineva, îţi pierzi, încetul cu încetul, capacitatea de a-l face fericit, în timp ce puterea de a-l răni rămâne intactă.”

„Îi urez… reversibilitate.”

Jocurile de cuvinte te captivează. Nedumerirea lui Gillian când află de dragostea lui Oliver pentru ea ţi se întipăreşte în memorie. Ajungi să te întrebi, în clipele în care ai fost distras de la lectura cărţii, ce va face, va rămâne cu Stu sau îl va accepta pe Ollie?

„Punctualitatea e virtutea celor plictisiţi.” – Oliver, indirect, despre Stu. Oliver este nonconformistul care, predând engleza ca limbă străină la o şcoală britanică, face avansuri elevelor, motiv pentru care este nevoit să schimbe două locuri de muncă.

„ Am să vă spun ceva ce n-aţi mai auzit până acum. Pravda înseamnă în ruseşte adevăr. Nu, asta bănuiesc că ştiaţi. Altceva vreau să vă spun: în ruseşte nu există rimă pentru pravda. Gândiţi şi meditaţi asupra acestei deficienţe. Nu-i aşa că vă stârneşte un ecou în canoanele minţii?”

După câteva capitole ajungi să nu mai ai nevoie de menţiunea de la începutul paragrafului care indică persoana care vorbeşte. Le înveţi gândirea.

„- Te iubesc. Te voi iubi mereu. N-am să încetez niciodată. Acum e mai bine să plec.

Trei ore mai târziu, m-a sunat.

– Da? am spus.

– Te iubesc.

Am pus receptorul în furcă. Aproape în aceeaşi clipă, s-a auzit cheia lui Stuart în broască. Ardeam.”

Cine credeţi că a spus-o pe asta?

Dacă aţi înţeles, citiţi cartea toată. Dacă nu, citiţi-o, ca să înţelegeţi. Ce preferaţi?

10 păreri la “„Trois” – Julian Barnes

  1. Pingback: Cotitură | Ioan Usca

  2. Pingback: Cartea de miercuri « Vlady8

  3. Pingback: Parfum de femeie « Wish of Love. Summer Love

  4. Pingback: Cărți, cărți, cărți! « Ada Pavel's Blog

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.