„Fluturele de hârtie” – Diane Wei Liang

Ed. Nemira

               Prima pagină ne anunță că e un roman polițist. Sună deja bine, nu? Înseamnă că o să vă placă. Pentru că „Fluturele de hârtie” e mai mult decât atât. E un roman care contopește amintirile din lagărele Lao Gai, revoltele tinerilor împotriva comunismului din ’89, tradițiile și superstițiile chinezești, scrisorile unei vieți uitate.

               Mei Wang conduce o agenție de investigație sub paravanul unei companii de consultanță, deoarece detectivii particulari sunt în afara legii. Când este solicitată de președintele unei case de discuri, Domnul Peng, cu privire la dispariția unei vedete, Kaili, Mei începe o căutare anevoioasă. Kaili mai dispăruse în trecut, reapărând după câteva zile, așa că nimeni nu era prea îngrijorat. Detectiva ajunge în casa vedetei, unde dă peste niște scrisori din trecut, adresate unei Kaili inocentă și mai puțin capricioasă. Acestea, la fel ca firavul și complicatul fluture de hârtie, sunt semnate de un tânăr, L. Cu fluturele drept dovadă, Wang se pierde prin hutong-urile de la periferie, printre tradiții, obiceiuri și pregătiri pentru Festivalul Primăverii, care sărbătorește începutul anului chinezesc.

               Mei regretă neimplicarea ei în revolta studenților și suferă, abia acum, pentru că și-a lăsat prietenii la greu. Pe lângă găsirea vedetei, detectiva reușește o regăsire a propriei persoane și caută să-și ierte mama, care își trădase soțul cu mulți ani în urmă.

               Cartea aduce, pe lângă suspansul și intrigile anchetei, impresii din închisoare, indicii despre concepțiile comuniste ale oamenilor, cuvinte chinezești, tradiții și superstiții în jurul morții unui om.

Un roman care lasă cititorii mai bogați în cultura chinezească, dar cu un gust amar, constatând reticența provocată de atâția ani de conducere totalitară.

   Lectură plăcută!

Reclame

3 păreri la “„Fluturele de hârtie” – Diane Wei Liang

  1. Pingback: Trafic cu Hituri (runda 28) « Blogul lui Teo Negură

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s