Regina elfă

Am terminat azi de citit, în lipsă de inamici, Regina Elfă – Oana Stoica-Mujea

Acum înțeleg. Regina elfă e cea ce conduce viețile noastre. Ea ne poate ucide sau ne poate da viață. Ea, elfa, e asemeni Uniei. Atotștiutoare. Dar e încă o copilă ce nu și-a găsit libertatea sufletului. Cât de departe suntem nevoiți să mergem pentru ca ea să învețe să ne conducă? Cât timp îi va trebui să învețe să se conducă pe sine?

Mi-a luat cam o săptămână să citesc, asta pentru că e o carte care nu se poate citi în pauze. E atât de interesantă, cu atâtea răsturnări de situație, idei ce se lasă interpretate de cititor, încât trebuie să o citești „cu lingurița”; step by step.

Totul se învârte din nou în jurul reginei elfe, Yassuna, care, mare parte din carte, apare doar ca spirit, ființa ei fiind împărțită în trei locuri. Tristețea, furia, răzbunarea, sunt aruncate asupra tuturor locuitorilor, indiferent de rasă sau de implicarea lor în viața elfei. Orașele decad, noii conducători sunt lipsiți de putere sau prea lacomi, rasele au ajuns să se urască și să se blesteme. Doar eliberarea elfei ar putea îmbunătății lucrurile.

Apare timpul, atât de necesar pentru unii, neînsemnat pentru alții, dar care își pierde noțiunea clasică datorită puterilor Yassunei. Ea influențează și domină atât timpul, cât și pe cei ce sunt legați de acesta. O idee care se conturează din aceasă personificare a timpului ar fi aceea că ne pierdem în durerile trecutului și în negura viitorului, uitând să prețuim prezentul, care ajunge să se piardă, să fie furat.

Sacrificii ale persoanelor iubite și răsplata celor răi, dragostea care aduce numai suferință și dezastru. Jocuri ale minții, ale imaginației, lipsa barierelor timpului și spațiului, ale rațiunii și ale conștiinței, toate fac din Regina elfă cea mai complexă carte pe care am citit-o. Personaje care gândesc diferit, simt diferit, reacționează ca atare, toate însă în căutarea reginei neamului elfesc, singura speranță a unui ținut invadat de sărăcie și crime. Elfa e capabilă să îi aducă de partea ei atât pe cei care nu au cunoscut-o niciodată, cât și pe cei care o iubesc și au suferit din cauza ei.

Aș putea vorbi mult și bine, fără să termin vreodată să vă spun câte subînțelesuri are povestea, câte idei sunt împletite de-a lungul acțiunii, riscuri, promisiuni, compromisuri, trădări. O viață care poate fi foarte ușor transpusă în realitatea cotidiană.

Ca mare filolog 😆 am sesizat importanța dată cifrei trei:

Trei cifre magice sunt așezate în cele trei timpuri. Cifre pe care doar un zeu le cunoaște și le schimbă ori de câte ori consideră că este important. Trei coduri. Puterea creează putere. Cifrele creează coduri, iar timpul creează incertitudine.

De altfel, elementele naturii sunt personalizate: soarele își face apariția, luna luminează sângerie, frunzele își șoptesc.

Ce vă recomand? Să luați fain-frumos prima carte, Războiul reginelor, citiți, apoi luați și pe asta și Regina arkudă și ați rezolvat problema. Adică să le luați să le citiți, nu să vă uitați la copertă, care, de altfel, e interesantă.

Trebuie să îi mulțumesc și lui Răzvan, pentru că el s-a îndurat să îmi împrumute cartea 😀

Unde sunt cu adevărat? Unde mă aflu? Cine sunt? Căci nu îmi mai amintesc decât frânturi din propria viață. Mă văd tristă cu ochii minții, mă simt tristă, de parcă întreaga mea existență nu am simțit altceva decât tristețea. Dar cum o fi să cunoști fericirea? Am cunoscut-o vreodată? Dacă da, cum m-am simțit atunci?

5 păreri la “Regina elfă

  1. Pingback: Păi iar duminică??? « Adakiss's Blog

  2. Intr-adevar Regina Elfa este o carte interesanta, mai ales ca scoate in prim plan povestea echilibrului in lume. Asta mi-a placut cel mai mult.

  3. Pingback: Mda, dacă am promis… « Adakiss's Blog

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.