Hoții de timp

Am zis că citesc și povestesc, deci…

Hoții de timp – Ivona Boitan

Ideea e că oricine ai fi, va apărea  în viața ta elementul surpriză. Care te va obliga să te dai pe față. Să accepți cine ești. Să-ți accepțti biologicul. Să accepți că viața curge firesc dintr-un punct într-altul. Toată lumea vă fură. Banii. Aerul. Sănătatea. Respectul de sine. Dar cel mai important lucru, este ce vă furați singuri. Timpul. Așa cum se spune, adevărul vă va elibera, doar că eliberarea doare. Dar credeți-mă pe mine, e minunat după. Pentru că după, nu mai e nimic. Nu mai fiți proprii voștri hoți de timp. E păcat.

Țin să vă spun că mi-a plăcut la nebunie. Dar hai să vă povestesc.

47 de Elena P. primesc un mesaj pe telefon, nesemnat (nu că ele n-ar ști cine l-a trimis), prin care sunt chemate la „locul știut”, alături de un simplu „Te iubesc”. Expeditorul mesajului este găsit de „Elene” mort. Aici intră în acțiune DaDa, care pornește o investigație neoficială.

Mare parte din carte(uneori se pierde ideea de epistolă) este sub forma unor rapoarte neoficiale pe care DaDa (David David) le trimite șefului său.

DaDa este foarte nelămurit (în concluzie, și eu am fost confuză) care Elena e criminala, de ce mor „Elenele”, de ce victima apare, dispare, repare, e mort, viu și mort din nou. Apare un lift, despre care ar trebui să se știe totul, niște fizică cuantică; alte Elena P, care sunt rude de mult pierdute, cu trecut ascuns bine; victimele mor în ordine perfectă, fără vreo motivație medicală exactă.

Acțiune, mister, fanastic, comic, toate prinse cu îndemânare într-o poveste care m-a ținut prinsă între foile cărții.

Am surprins importanța timpului, faptul că el aparține și se scurge pentru cel care îl numără și ține cont de el; ca, de altfel, ideea existenței unor universuri paralele. DaDa își pune și întrebarea dacă nu există posibilitatea să dovedim orice teorie, cu puțină imaginație și câteva informații de fundal.

Vă las cu câteva citate din carte, care mi-au atras atenția (aș fi vrut să le ordonez după sens, dar le pun în ordinea în care apar în carte):

  • Eu o cred că e dusă cu pluta. Chiar o cred.
  • E cumva o contradicție aici, suntem educați în respectul gradelor și ni se cere apoi să fim democrați. De fapt nu e o contradicție, e o prefăcătorie. Cum poți să respecți gradele din gimnaziu până la terminarea facultății iar apoi să-i privești pe cetățeni ca fiind egali?
  • Să fie isteria o dorință de pericol?
  • Omul când gândește, tace. De asta lumea e plină de vorbăreți.
  • Pare că pur și simplu, după ce a făcut casa lună, a gătit și a lăsat cina în cuptor, s-a întins pe pat și a murit! Vorba legistului: de plictiseală.
  • Eu încerc doar să atrag atenția că ce e în ambalaj e cel puțin la fel de important ca ambalajul.
  • Mâine ăsta de fapt nici nu există. E o invenție de-a minții noastre, ca să ne liniștească. Mâine e povestea de adormit adulții.
  • Pământul nu se poate învârti fără femei frumoase fiindcă mișcarea de rotație e dată de capetele tuturor bărbaților care se întorc după o femeie frumoasă… Sensul vieții e dat de iubire iar iubirea pleacă din frumos…
  • Apa s-a amestecat cu praful care se alege de orașul nostru…
  • Mintea e un echilibrist al cărui unic scop e să nu cadă.
  • Conștiința e un lux pe care nu mi-l permit.
  • Imaginația e realitate în devenire și realitatea a fost cândva imaginație.
  • Cei mai orbi sunt cei care nu vor să vadă.
  • Au ales o țară săracă cu o legislație proastă și multă corupție(…).(Nu știu dacă acțiunea are vreo legătură cu țărișoara noastră, dar le-a nimerit)

24 de păreri la “Hoții de timp

 1. Mai, dar repede ai terminat-o! Sa vedem cum facem sa-ti dau si un autograf pe ea 🙂 si ma bucur ca ti-a placut, nu de alta, dar te-ai agitat si imprumutat 🙂 ca sa ti-o iei. Sa citesti si Cu sange rece si albastru, aparuta la Tritonic ca s-ar putea sa-ti placa chiar mai mult 🙂

 2. Cel mai mult mi-a placut replica „Omul când gândește, tace. De asta lumea e plină de vorbăreți.” Inca nu am apucat sa o incep. Dar sper ca pana in iulie sa pot.

  • Da, Vlady, de asta le-am pus citatele, că sunt interesante. Mai erau unele, dar erau prea lungi și stricau plăcerea lecturii. 😀

 3. Cu sange rece o gasesti in librarii sau o poti comanda pe site si sa o platesti cand ti-o aduc acasa (plata ramburs) e si redusa acum…cat despre autografe…poate ajungi la targ pe 12 iunie in Bucuresti?

  • Voi vedea dacă o conving pe mama să finanțeze 😆 . În librărie la noi nu au editura Tritonic…
   Poate ajung la târg. Ar fi superb! Mai mult decât superb! Aici trebuie să conving pe altcineva. Ce de legături am 😆

 4. Pingback: Ochii albaştri « Vlady8 Blog

 5. Pingback: Şi a început SĂPTĂMÂNA DE ROCK! « Death Note

 6. Ar fi tare de tot sa veniti cu totii la Bookfest. Pe 12 iunie vom fi acolo amandoua, si eu si Oana. Haideti, faceti pressing pe mame :), ca doar vreti carti nu…

 7. Ce bine ca ai scos tu fragmentele astea. Unele dintre ele mi-au atras si mie atentia, dar cum de obicei citesc prin autobuze si maxi taxi nu am reusit sa le notez nicaieri. Acum stiu de unde sa le iau fara sa ma apuc de recitit.

 8. Pingback: Careul de dame « Ada Pavel's Blog

Lasă un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.